28/05 – Dziecięce Warsztaty Plastyczne (gr. starsza)
Temat: Ziółka i kwiaty na chlebku. Dekoracyjność układów rytmicznie powtarzalnych.
Technika i wykonanie: na spacerze naszkicuj rośliny o wyraźnych i prostych układach w ich budowie. Na kartce A- 4 stwórz prostą kompozycję geometryzując wybrane zioła i kwiaty. Przygotuj ciasto wg podanego przepisu na chlebek turecki. Kiedy już wyrośnie ciasto, które ułożysz i uformujesz na stolnicy, przenieś rysunek na powierzchnię placka ryjąc (poprzez mocne wciskanie w ciasto) patyczkiem do szaszłyków moczonym w ciepłej wodzie. W zagłębienia wkładaj, wsypuj i wciskaj jadalne przyprawy, suszone owoce i nasionka dostępne w kuchni. Całość posmaruj pędzlem zamoczonym w ciepłej wodzie z mlekiem. Placek przenieś na patelnię. Przed odwróceniem na drugą stronę jeszcze raz posmaruj ciepłą wodą. Czynności przy patelni wykonuj z osobą dorosłą i ładnego smacznego na Dzień Dziecka !
Bogumiła Kuźnicka
CHLEBEK TURECKI Z PATELNI
- 320 g mąki pszennej
- 8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
- 150 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżeczka masła, stopionego
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Mikserem potrwa to ok. 5 minut, ręcznie troszkę dłużej. Ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po godzince krótko zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek.
Patelnie rozgrzać (bez tłuszczu!). Placuszki smażyć po kolei na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.