14.12 poniedziałek, 16.12 środa, 17.12 czwartek – wszystkie grupy
Przepis na świąteczne pierniczki:
Składniki:
- 150g masła
- 250g naturalnego miodu
- 300g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, troszkę pieprzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaokoło 800 g. mąki pszennej
Do garnka należy włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Teraz trzeba podgrzewać przez chwilkę mieszając, aż składniki się roztopią.
Mąkę wymieszajcie z łyżeczką proszku do pieczenia i dodajcie ją do ostygniętej masy z masłem, miodem i przyprawami, następnie należy wbić jajka i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodajcie jeszcze mąki.
Wyrobione ciasto trzeba rozwałkować na cienki plaster podsypując mąką stolnicę i wałek. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wycięte pierniczki wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez około 12-14 minut. Piec należy w temperaturze 170 stopniach Celsjusza.
I tutaj pozostaje wielkie pole do popisu tzn. do dekoracji, co zostawiam już Wam.
Kornelia Tumanowicz
Zdjęcia: archiwum domowe oraz zdjęcie główne – pixabay.com