25.01 poniedziałek, 27.01 środa, 28.01 czwartek – wszystkie grupy
Witam Was serdecznie!
Dzięki programowi stypendialnemu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego – Kultura w sieci, mogę zaprosić Was do obejrzenia cyklu krótkich filmów instruktażowych, które pokażą Wam wiele cennych zabiegów jakie towarzyszą przy powstawaniu obiektów ceramicznych na kole garncarskim.
Instruktaż prowadzi Dawid Żynda, artysta ceramik, absolwent Wydziału Szkła i Ceramiki na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Jak się zorientujecie po obejrzeniu filmu mistrz tworzenia naczyń na kole garncarskim.
Osobiście byłam świadkiem gdy w 2013 r. w Bolesławcu Dawid wygrał I miejsce w mistrzostwach kręcenia na kole garncarskim i mocno kibicowałam wszystkim znajomym z wrocławskiej uczelni.
Instruktaż prowadzi Dawid Żynda, artysta ceramik, absolwent Wydziału Szkła i Ceramiki na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Jak się zorientujecie po obejrzeniu filmu mistrz tworzenia naczyń na kole garncarskim.
Osobiście byłam świadkiem gdy w 2013 r. w Bolesławcu Dawid wygrał I miejsce w mistrzostwach kręcenia na kole garncarskim i mocno kibicowałam wszystkim znajomym z wrocławskiej uczelni.
W naszej pracowni, wielu już uczestników zajęć opanowało sztukę kręcenia naczyń na kole. Na archiwalnych zdjęciach z pracowni zobaczycie etapy obrabiania kubka przez Maję. Na pierwszym zdjęciu Maja mocuje wycentrowany kubek dnem do góry za pomocą tzw. stoperów, czyli kawałków miękkiej gliny. Kubek jest lekko podsuszony do stanu “skóry”, czyli dotykając czerep mamy wrażenie, że nie jest za mokry, ani już za suchy. Na zdjęciu drugim widać puszczone lekko w ruch koło a Maja usuwa nadmiar gliny u podstawy kubka. Na następnym zdjęciu wydrąża glinę narzędziem zwanym oczkiem lub pętelką tak by powstała cienka stopka, dzięki temu zabiegowi dno naczynia będzie miało lepszą przewiewność i odpowiednią grubość. To jest też dobry moment by przykleić kubkowi ucho. Aby zrobić prawidłowo ucho trzeba poznać tajemnicę prawdziwego garncarza z dziada pradziada i mam tu na myśli mojego kolegę Pawła Piechowskiego z Czarnej Wsi Kościelnej, który jest już czwartym pokoleniem garncarza w rodzinie.
Życzę Wam miłej nauki i wierzę, że podsypałam trochę żaru do chęci powrotu, by wreszcie puścić koło w ruch 🙂
Wszelkie pytania, wnioski, uwagi kierujcie na mój adres: k.tumanowicz@palac.szczecin.pl
Jestem do Waszej dyspozycji.
Kornelia Tumanowicz
Wszystkie zdjęcia mojego autorstwa.