27.01 środa, g. 16:00 – grupa od 10 lat
Jedzenie podczas rejsu.
Ahoj. Witajcie!
Podczas każdego rejsu warto być zaopatrzonym w zapasy jedzenia, ponieważ wszystko uzależnione jest od pory dnia, o której uda nam się przypłynąć. Nigdy nie wiadomo, czy port, do którego przypłyniemy będzie dobrze wyposażony, czy można będzie kupić w nim lub okolicy wszystkie niezbędne składniki lub zjeść coś w miejscowej tawernie.
Artykuły, które chcemy kupić wcześniej i zabrać na rejs musza być odporne na psucie i łatwe w transporcie. Inne jeżeli pozostaje taka możliwość możemy zakupić na miejscu. Rozpoczynając tworzenie listy zakupów najlepiej wykorzystać doświadczenie kapitana lub innych żeglarzy, którzy chętnie nam doradzą i pomogą przy tworzeniu orientacyjnego menu na czas rejsu. To pomoże nam określić ilość i rodzaj potrzebnych produktów. Elementem każdego rejsu jest kwestia odpowiedniego zaprowiantowania, szczególnie przy rejsie morskim. To jakie produkty należy zabrać zależy od wielu czynników, przede wszystkim od tego gdzie odbywa się rejs, jaka jest długość rejsu oraz preferencje żywieniowe załogi. Musimy ustalić czy wśród załogi mamy wegetarian i czy ktoś nie jest na jakieś produkty spożywcze uczulony.
Bardzo ważnym i istotnym podczas rejsu jest sposób przechowywania produktów, najlepiej sprawdza się ukrycie ich w bakistach najlepiej w kartonach lub pojemnikach, by uniknąć poobijania lub zgniecenia ewentualnie w schowkach, których jest mnóstwo na jachcie.
Polecam uwadze filmiki:
https://www.youtube.com/watch?v=ayf01C6MdyM
https://www.youtube.com/watch?v=lhFL93iksS4
https://www.youtube.com/watch?v=113JP7r109Q
Podczas rejsu nie ma możliwości aby udało się nam wywinąć się od wachty kambuzowej. Zawsze zostaniemy zaangażowani chociaż do minimalnej pomocy w przygotowaniach posiłku lub zmywaniu naczyń. Ktoś kto nie doświadczył kambuza nie ma pojęcia jak kreatywna i pomysłowa potrafi być wachta kambuzowa. Jak smakuje jedzenie przygotowane podczas rejsu, że pewne produkty tradycyjnie mają inne zastosowanie ale w połączeniu z fantazją kambuza wychodzi coś rewelacyjnego. Dobrze nakarmiona załoga, urozmaicone posiłki dostosowane do warunków pogodowych oraz umiejętności kucharskich żeglarzy wpływają na niesamowitą atmosferę załogi podczas każdego rejsu. Wielokrotnie z uśmiechem wspominamy różne, czasami bardzo dziwne sytuacje związane z pełnieniem wachty kambuzowej.
Polecam uwadze kilka ciekawych linków:
https://zagle.se.pl/zeglarstwo/gotowanie-na-jachcie-cz-1-wprowadzenie-aa-jiph-paJv-AkMC.html
https://sailbook.pl/kuchnia-na-jachcie-co-jesc-podczas-rejsu/
https://agencjalobster.pl/rejsy-w-praktyce/gotowanie-na-jachcie-5-zlotych-zasad/
http://www.cybersails.info.pl/SAILS10.htm
http://www.na-rejs.pl/poradnik/jadlospis-rejsowy/
Tekst i zdjęcia: Dariusz Mnich