23.12 środa, g. 15:30 – Dziecięce Warsztaty Plastyczne 5-8 lat
Temat: Chrupiące ozdoby. Dekoracje kulinarne.
Witam Was serdecznie w ostatnich chwilach przed świętami.
Może chcielibyście mieć choinkę nie tylko piękną ale i smaczną?
Kiedyś wieszano na niej jabłka, orzechy, kolorowe cukierki- sopelki, piernikowe serca.
Miały przynosić szczęście i bogactwo w Nowym Roku. Taka choinka była chętnie odwiedzana przez smakoszy. Przygotujcie dla gości chrupiące ozdoby z suchych andrutów albo opłatkowych oblatów. Dekoracje wykonacie z rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady i lukru. Do słodkiej masy można doklejać różne przyprawy: anyż, cynamon, goździki, kolorowy pieprz, pestki dyni, słonecznika, gwiazdki cukrowe i co tam jeszcze znajdziecie jadalnego w kuchni.
Wzory wykrawajcie foremkami do ciastek albo małym nożykiem, a nawet wycinajcie nożyczkami i łamcie, co wam podpowie wyobraźnia. Delikatnie zróbcie dziurki i nawleczcie na rafię. Smakołyki przywiążcie na gałązki choinki lub stroików.
Kiedyś wieszano na niej jabłka, orzechy, kolorowe cukierki- sopelki, piernikowe serca.
Miały przynosić szczęście i bogactwo w Nowym Roku. Taka choinka była chętnie odwiedzana przez smakoszy. Przygotujcie dla gości chrupiące ozdoby z suchych andrutów albo opłatkowych oblatów. Dekoracje wykonacie z rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady i lukru. Do słodkiej masy można doklejać różne przyprawy: anyż, cynamon, goździki, kolorowy pieprz, pestki dyni, słonecznika, gwiazdki cukrowe i co tam jeszcze znajdziecie jadalnego w kuchni.
Wzory wykrawajcie foremkami do ciastek albo małym nożykiem, a nawet wycinajcie nożyczkami i łamcie, co wam podpowie wyobraźnia. Delikatnie zróbcie dziurki i nawleczcie na rafię. Smakołyki przywiążcie na gałązki choinki lub stroików.
Fotografie: 1-2) przykłady ozdób z andrutów- Weranda 3) choinka z ryżowego opłatka ozdobiona cukrowymi gwiazdkami; archiwum własne